Thursday, May 15, 2008

BUBUR KETAN KACANG IJO (Mung Beans porridge) & CLICK

Mung beans porridge



Kacang ijo is Mung Beans in English.

This dish is considered a dessert and it is good to be eaten warm. My son has been a picky eater lately. He doesn’t want to eat any kind of vegetables. I have no clue why he is so different than when he was a baby. Back when he was a baby, I barely fed him any fruits or anything sweet. Most of his foods were vegetables. And he loved them all. NOW? I have to fight with him to make him eats vegetables.

Anyway, I am cooking mung beans in Indonesian style with a little bit of sweetness in the juice. And Woala… he loves it. There you go my boy! Some vegetables you eat finally. Nothing fancy about this dessert! I only cook these mung beans with water in the sauce pan until they turn soft. Then cook black sweet rice with water separately until they also boiled and soft.

mung beans porridge


For the juice, I boil coconut milk with granulated sugar. How much is the sugar? It depends on how sweet you want your soup will be. Then boil them with two slices of ginger and bay toey leaves (pandan leaves). Bring them to boil. Then add two tablespoons of cornstarch to make the soup a little bit ticker.



The lilac on the mung beans is contributed by my son. While I was taking pictures he threw lilac and stones. Then he said; look mommy! It is pretty! Oh yes. To honor his creations I put more lilac and stone on the metallic bowl. This time my photo session is different though. Most the time it was tiring doing photographs around my son. But this time it was FUN!

So here is the creation from my son and me for Click entry.

Theme this month is Beans’n Lentils and hosted by Jugalbadi.

Mung beans


Note: My site is still under construction, and temporary it is better view by Firefox.

17 comments:

MiNDY said...

oh ini yg sama'an waktu itu ya jeng? :D gw juga mao kirim buat click sebetulnya, tapi blom yakin.

kerja sama yg owkeh. anaknya bisa bantuin emaknya jadi food photography stylist ;)

rita bellnad said...

congrats... anakmu dah mau kacang ejo, anakku masih blom mau, susyehh... biar dibikin manis taruh di roti manis juga ditolak.

nice shots dwi ! seperti biasannyee..

Resto Mariena said...

Nek..gw kgk mengada ada nih xixixiix
Elo hari ini beneran sehati ma gw.
Dari kemarin gw dah mikir mau buat kacang ijo yg sisa 1/2 bks, gw kudu abis2in bahan2 yg cuma setengah2 karna mau di tinggal sekitar 2 bulan an. Satu lagiiiiiii...tadi gw gunting kantongan jeruk, biasa gw buang, tp tadi gw simpan, warna nya orange jala jala. Btw...koq gue curhat panjang lebar sih. Sekarang gw capek n minta kacang ijo nya...ayoo sekarang juga !!! heeeee

elra said...

Dwi,
Jadi kangen ama bubur ketan dan kacang hijau. Tapi malas buatnya, karena makan sendirian. Suami dan anak nggak begitu fond of anything porrige! So, good for you that your kid really like it. Good job!

dwi75 said...

aduh gw paling suka deh ini, tapi ada tapinya neh heheheh, kalau gw bikin to gw sendiri yang abisini beruhubung hubby gak suka, tunggu kalau Jeremy udah gede ada teman yang makan hehehehe, wi fotonya bagus banget, btw kemana aja neh lama gak nongol di MP wi?

Dwiana P said...

Mindy: iya kebetulan bikin bubur, trus inget mfm eh gk jadi dimasukin dah keduluan elo hehehhe

Rita: mayan Rit, soal nya ada manisnya kali yah

Mariena; sehati yah... qiqiiqi mending lo gk usah bikin bubur ini gw bagi aja. Tapi gw minta bakso lo.

Elra: sama say suami juga gk doyan tuh. untung anak doyan. BTW, gw clik di link nama lo kok gk bisa masuk ke site mu yah?

dwi75: lagi males di mp say. kadang2 aja ngecheck kalau ada mood.

elra said...

Dwi...Dwi...Dwi...
Don't know what happen. Wondering about that myself. Pls do try again! Btw, how's the weather in PA? It's supper hot here (97F)

elra said...

Dwi,
how about try this address
http://www. elrasbaking.blogspot.com
Hope this will work.

bee said...

thanks for participating...nice clicks

Retno Prihadana said...

Dwi...mau juga semangkok. Itu bunga klo di jerman namanya Flieder Lila, kebetulan ada di halaman. Jadi paduan yang manis sekali sama bubur ketannya. Pokok e nge fans deh ama foto2mu.

Manyaro said...

gw lupa makan kacang ijo elu waktu kemaren....bulan Agustus bikin lagi yach neng! goodluck with click!

yeni murty said...

bu..bu..bu,masih ada buburnya ngga,pesan ya bu,hehehe..

Ayin said...

anaku jg ga doyan kcg ijo... jd kl emaknya ngiler kcg ijo ya dimakan dw hiks :(

Lynnylu said...

Great composition and exposure!

Mike of Mike's Table said...

I really like this! All of the photos look beautiful and it sounds like a really tasty dish.

Elsye said...

dwiii...keren boww potone..:D..itu kacang ijo gue doyan abiss..kekekeke, anakku sih ga doyan2 amat, tapi kalo ada bubur kacang ijo sisa suka gue blender gue bikin kayak jus gitu deh kalo kekentelan gue kasih aer dikit.....*jadi inget energen ..LOL* trus dikasih es batu...endang booww...

sefa firdaus said...

keren banget Dwi fotonya, gue jadi pengen bubur kacang ijo + ketan item depan komplek :D

btw, santai aja Dwi... gak harus juga bukan komen di MP (gue juga kadang males kok)